32.Ahilik Haftası Kutlamaları Kırşehir’de başladı. Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen açılış programında konuşan Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ; Bu yıl düzenlenen 55. Esnaf Bayramı 32. Ahilik Haftası Kutlamaları dolayısıyla Ahiliğin başkenti Kırşehir’imize hepiniz hoş geldiniz diyor, saygılarımı sunuyorum.

Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu , Yüzyıllar öncesinden Anadolu’da toplumsal birliğin ve adaletin sağlanması için Kırşehir’de ilk meşaleyi yakan; doğruluğu, dürüstlüğü, hakkı, adaleti ve cömertliği ilke edinmiş;  kurduğu teşkilatlanma ile Dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirmiş, Kırşehir’in yarattığı en büyük değerlerden biri olan ve hemşehrisi olmaktan gurur ve onur duyduğum Pir Ahi Evran-ı Veli’yi 55. Esnaf  Bayramı ve 32. Ahilik Haftası vesilesiyle bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum.

Ahilik kelime anlamı olarak eli açıklık, dürüstlük, cömertlik ve yiğitlik demektir diyen Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu , Anadolu’nun o zamanki koşullarında gerçekleşen toplumsal düzenin bozulmasına karşı çıkan Ahi Evran-ı Veli, bu ilkelerle yola çıkmış, büyük bir dayanışma ruhu ile toplumsal birlikteliğin ve adaletin gelişmesi ve kalıcı kılınması için büyük bir mücadele vermiştir.  Özüne  insanlığın iyiye ve güzele ulaşmasını alan Ahiliğin, ‘’ haram yeme, çalma, yalan söyleme, doğru ve dürüst ol, sabırlı ve dayanıklı ol, kimseyi kandırma, yanlış ölçme, eksik tartma, Dünya malına tamah etme, kuvvetli ve üstün durumdayken affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil, kendin muhtaç durumdayken başkalarına verecek kadar da cömert ol’’  gibi öğütleri bugün bütün insanlığa yol gösterici niteliktedir.

Başkan Ekicioğlu Ahiler; çatışmacı değil, dayanışmacı bir ruh yapısına sahiptirler. Zengin ile fakir, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, millet ile devlet gibi kısacası toplumun her kesimi ile iyi ilişkiler kurmayı başarmış, kimseyi dışlamayan yapıları ile herkesin huzur ve refah içerisinde yaşaması için mücadele etmişlerdir. Güçlünün zayıfı ezmesine ve bir kimsenin haksız kazanç sağlamasına her zaman karşı çıkmışlardır.  Ahilik kültürü, Anadolu uygarlığının gelişmesine, ticaret ve ekonominin ilerlemesine büyük katkı sağlamıştır. Ahilik kültürü esnaf ile halk arasında dürüstlük, cömertlik, yardımseverlik ilkelerinin bir arada yaşatılmasına yol açmış, ekonominin yanı sıra toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı esas alarak toplumsal kalkınmamızın da temelini oluşturmuştur.

Anadolu’nun orta yerinde Kırşehir’de ortaya çıkmış, yerelden evrensele uzanan bir kültür olan Ahiliğin öğretileri doğrultusunda haktan yana, adaletli, kimseyi ötekileştirmeden ve herkesi kucaklayan bir anlayışla memleketimize hizmet etmenin gayreti içerisinde olacağımızdan kimsenin şüphesi olamasın.

Anadolu tarihini inceleyen Dünya’daki tarihçilerin gıptayla baktığı Ahi Evran tarafından kurulan Ahilik Teşkilatı ve eşi Fatma Hatun tarafından kurulan Bacıyan-ı Rum Anadolu Bacıları gibi yapılanmaların Kırşehir’de kurulması da bizim için ayrı bir gurur ve onur kaynağı olduğunu kaydeden Başkan Ekicioğlu, Böylesine kadim bir Anadolu kültürüne sahip Kırşehir’imizde  daima iyiliği ve doğruluğu öğütleyen Ahilik Felsefesini gelecek kuşaklara iyi anlatmamız gerekiyor.  Onların içinden yeni Ahi Evran’lar, yeni Fatma Bacı’lar yeni Aşık Paşa’lar yeni Hacı Bektaş’lar, yeni Yunus Emre’ler yaratacak bir kültürel iklim ve toplumsal dokuyu hazırlamak da bizlerin sorumluluğundadır.

Başkan Ekicioğlu , Bu sorumluluğumuzun bilinciyle bizi biz yapan en büyük değerlerimizden biri olan Pir Ahi Evran-ı Veli’yi bir kez daha saygıyla anıyor, başta esnafımız olmak üzere bütün ticaret erbabının 55. Esnaf Bayramı ve 32. Ahilik Haftası’nı kutluyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.