Ahi Baba Mustafa Karagüllü ölümün 1. Yılında Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen program ile anıldı.

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu anma programında bir konuşma yaparak şunları belirtti. Kırşehir topraklarında yetişmiş büyük bir insan hazinesi, 90 yıllık hayatı boyunca, önceliği her zaman Ahilik ve Kırşehir olmuş, kadim ve derin bir Ahilik felsefesini kişiliğinde harmanlamış, 21. Yüzyılın Ahisi Mustafa Karagüllü nam-ı diğer Ahi Babamız geçen yıl bugün hepimize büyük bir miras bırakarak aramızdan ayrıldı. Bu miras; iyilik, doğruluk, dürüstlük, cömertlik, haktan yana olma ilkeleriyle bezenmiş Ahilik kültürü ve felsefesidir.

Bizim yaşadığımız çağda; Ahilik denilince ilk akla gelen isim Mustafa Karagüllü olmuştur.  Mustafa Karagüllü ’nün Ahiliğin özüne uygun kişiliği ve yaşam tarzı hepimize örnek teşkil etmiş, aydın kişiliği ve duruşuyla; Kırşehir’i diğer illerden ayıran o farklı kültürel ve sosyal dokunun oluşmasına çok büyük katkı sağlamıştır.

Ahi Baba Mustafa Karagüllü abimiz, kanaat önderliğiyle, Kırşehir’de;  başta esnaf, sanatkâr, ticaret ve sanayi camiası olmak üzere bütün alanlarda haktan ve doğruluktan yana kişiliğiyle bizlere rehber olmuş, hepimize önderlik etmiştir.

Binlerce kitabının bulunduğu o eşsiz kütüphanesinde Ahilik konusunda yaptığı çalışmaları yerelden başlayıp ulusal ve uluslararası alana taşıyan Ahi Baba Mustafa Karagüllü,  hiç yorulmadan, büyük bir özveri ve sabırla ömrünü Ahiliği anlatmaya adamıştır.

Anadolu’nun orta yerinde, yüzyıllar önce yanan aydınlanma ışığının temsilcileri Ahi Evran-ı Veli, Aşık Paşa, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli’nin insanlığa sunduğu evrensel öğretileri günümüze taşıyan çağdaş bilge Mustafa Karagüllü, o asil tarzıyla yeri asla doldurulamayacak müstesna bir şahsiyettir.

Onu genç kuşaklara tanıtmak hepimizin boynunun borcudur diye düşünüyorum. Bu anlamda bu yıl ilk kez düzenlenen anma programının geleneksel hale gelmesi için Belediye olarak elimizden gelen ne varsa yapacağımızı da buradan bildirmek istiyorum.

Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir, diyen Ahi Evran-ı Veli gibi bir değere sahip olmak biz Kırşehirliler için kıymet biçilmez bir değerdir. Mustafa Karagüllü bu değerin farkında olan ve ömrünü bu değere adayan yeri doldurulamaz bir insandı.

Buradan şunu da belirtmek isterim ki; nasıl ki günümüzün Ahi Evran’ı Mustafa Karagüllü ise Fatma Hatun’u da İsmet Karagüllü ablamızdır. O’nun Ahi Baba’nın yanı başında Ahiliğe ve Kırşehir’e yaptığı hizmetleri de asla unutmayacağız. Ahi Anne İsmet Ablamıza da, sağlıklı ve huzurlu bir ömür diliyorum.

Değerli büyüğümüz, kanaat önderimiz Ahi Baba Mustafa Karagüllü’yü bir kez daha saygı ve rahmetle anarken, O’nun yokluğunu, geçen bu bir yıl içerisinde çok fazla hissettiğimi de bildirmek istiyorum. Ruhun şad olsun Ahi Baba, bize bıraktığın Ahilik öğretilerine ve bütün o kıymetli değerlere sahip çıkacağımıza söz veriyorum.  Seni asla unutmayacağız.