07.31.17 11:22
Kırşehir Kalehöyük Arkeolojik kazı çalışmaları kaldığı yerden yeniden başladı.
Kırşehir Merkez Kalehöyük’te gerçekleştirilen kazı çalışmalarına 2017 yılında da devam ediliyor.

Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediyesi ve Ahi Evran Üniversitesi ile ortaklaşa yapılan çalışmalarda yaklaşık 550 metre karelik alanda kazı çalışmaları gerçekleştirilirken, bu çalışmalar sonucunda höyükte Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Roma ve Hellenistik dönem tabakalarının varlığı ortaya konuldu. Şimdiye kadar ortaya çıkarılan tabakaların altında olduğunu düşünülen  Frig, Hitit ve diğer Tunç Çağ kültürlerine,  hatta Kalkolitik döneme ait kalıntı ve buluntulara ulaşılması hedefleniyor.

Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü,  Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Işık ADAK ADIBELLİ başkanlığında yürütülen çalışmaların başlangıcı, 2009 yılında Alaadin Camii’nin restorasyonu sırasında yapılmış, ortaya çıkan bulgular ve kültür katları höyükte arkeolojik çalışmaların devam etmesi gerektiğini ortaya konulmuştu.

Kazı Çalışmaları ile ilgili olarak Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci  ; Kırşehir Kale Höyük arkeolojik kazıları 2013 yılı Haziran ayında başladı. Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Kırşehir Müzesi’nin ortak projesi olan kazıların bilimsel danışmanlığını Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü yapmaktadır. Höyükte ilk kazı 2009 yılında yapılmış olmasına rağmen çalışmalara 2012 yılına kadar ara verilmek zorunda kalınmıştır. Yerel imkânlarla sürdürülen kazı çalışmalarını Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediyesi ve Ahi Evran Üniversitesi maddi ve manevi olarak desteklemektedir.

Kırşehir’in önemli bir yeri olan  Kalehöyük  için çalışmalara başlandığını kaydeden Başkan Bahçeci Yapılan bu çalışmalarla kalenin turizme açılması ve şehrin ticaretine katkı sağlanmasıda hedeflenmektedir dedi.

Başkan Bahçeci ; Kalehöyük ve çevresinde arkeolojik ve kültürel değerlerin korunarak yaşatılması, alana getirilen yeni fonksiyonlarla Kalehöyük alanının Kırşehirliler tarafından kullanımının sağlanması, kazı evi ile arkeolojik çalışmalarda çıkarılan parçaların Kırşehir halkı ile paylaşılması, kendi tarihi değerlerimizi koruması amaçlanmıştır.