Tarih: 16.07.2024
ALTIN MADENİ ARAMA ÇALIŞMALARINA KARŞI ORTAK AÇIKLAMA

BELEDİYE BAŞKANIMIZ EKİCİOĞLU: KIRŞEHİR’DE ALTIN ARAMA ÇALIŞMALARINA HEP BERABER DUR DİYECEĞİZ; HAVAMIZI, SUYUMUZU, TOPRAĞIMIZI VE GELECEĞİMİZİ ZEHİRLETMEYECEĞİZ

 

Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, 12 Temmuz 2024 Cuma günü Kırşehir Milletvekilimiz Metin İlhan, CHP İl Başkanı Baran Genç ve köy muhtarı ile Kırşehir Çimeli Köyü'nde altın arama çalışmalarının devam ettiği bölgeyi inceledi.

 

Başkanımız Ekicioğlu: Yetkililere şunu söylüyorum; lütfen bu bölgede maden aramaya, maden çıkarmaya, altın aramaya müsaade etmeyiniz.

 

            Kırşehir'de sürdürülen altın madeni projesine yurttaşlar ve siyasilerden tepkiler yükseliyor. Bölgeyi inceleyen Kırşehir Belediye Başkanımız Selahattin Ekicioğlu, "Bu maden, Kırşehir'i yok etmenin altyapısıdır. Dünyanın hiçbir yerinde, çıkan altının bölge halkına ve ülkeye faydası olmamıştır" dedi.

 

            Kırşehir’de bir firma tarafından Kervansaray Dağları’nda sürdürülen altın madeni projesine bölgedeki yurttaşlar da tepki göstermeye devam ediyor. Çevrecilerin, bölge halkının ve siyasilerin tepkisini çeken arama çalışmalarının yapıldığı bölgede yapılan incelemelerin ardından, çalışmaların çevreye verdiği zarara ilişkin basın açıklaması yapıldı. 

Belediye Başkanımız Selahattin Ekicioğlu, yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Kırşehir Boztepe ilçesi Çimeli mevkiindeyiz.  Bu bölgede bu dağlarda meramızın hayvancılığın olduğu, tarımın olduğu bölgede firmalar dağlarımızı delik deşik edip ve maden arıyorlar.

Bu bölgede sadece tarım ve hayvancılık yok, bu köylerin hemen kuş uçumu 4 km ilerde Kırşehir var. Kırşehir’in su havzası bu bölgeden gidiyor. Şu anda başında bulunduğumuz çeşmede bile maden ararken yaptıkları sondajdan dolayı sular kesilmiş, hayvanların içecek suyu yok.

            Buradan yetkililere şunu söylüyorum; lütfen bu bölgede maden aramaya, maden çıkarmaya, altın aramaya müsaade etmeyiniz. Bu maden Kırşehir’i yok etmenin altyapısıdır. Lütfen duyarlı olalım imza kampanyalarına destek olalım. Özellikle biz yerel yönetimler ve Kent Konseyi üzerinden Milletvekillerimiz, İl Başkanlarımız, muhtarlarımız, bölge halkımız, köy halkımız hep birlikte bu talanı durduralım. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde çıkan altın, bölge halkına ve ülkeye faydası olmamıştır. Ne ülkemize ne şehrimize bu maden ve altının faydası olmayacağını biz biliyoruz.

            Firmalar çıkıp tozpembe tablolar çizerler; “şöyle önlem alacağız böyle önlem alacağız” ama pratikte bunun hiçbir zaman aslı olmadığını gördüm. İliç örneği ve Kazdağları örneği Artvin’de Cerattepe örneğini gördük. Bu vahşi kapitalizm, bu doymaz para babaları, bu ülkeleri talan edip dünyanın neresinde olursa olsun her tarafı talan edip çekip gidiyorlar. Pisliğini de bize bırakıyorlar.

            Biz Kırşehir halkı, yerel yönetimler, Kent Konseyi, muhtarlar, bölge halkı olarak kesinlikle bu duruma müsaade etmeyeceğiz. Afrika ülkelerinde bir sürü altın madeni çıkardılar. Kanadalı firmalar, Amerikalı firmalar o ülkeler açlıktan ölüyorlar, çıkaran ülkeler protein zehirlenmesinden ölüyorlar. Hani nerede altın çıkıyor da Afrika ülkeler zengin oluyordu? Bu yalanlara lütfen dur diyelim ve mücadele edelim. Bu bölgeye bakın arkadaşlar bu havada tarım var, hayvancılık var hiçbir zaman altın yemiyor ama biz yarın bu bölgede tarımı yok edersek, suyu yok edersek, hayvancılığı yok edersek bu toplumu nasıl besleyeceğiz? Bunu da sizin takdirinize bırakıyorum. Bu konuda duyarlı olmanızı istiyorum.

 

            Kırşehir milletvekilimiz Metin İlhan, CHP İl Başkanı Baran genç, bölgede hayvancılık yapan Tuncer Yılmaz ve Köy Muhtarı Hasan Pınar da yaşanan sorunlara dikkat çekerek bu konuda herkesin birlikte hareket etmesi gerektiği çağrısında bulundular.

 

 

 

 

 

 

Çağrı Merkezi
Copyright © 2020 T.C. Kırşehir Belediyesi | Tüm Hakları Saklıdır.
Ceviz Bilişim Web Tasarım
ONLİNE İŞLEMLER ASKIDA FATURA