Tarih: 17.09.2021
34. AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARINA DAİR!

Bilindiği üzere UNESCO 40. Genel Konferans kararıyla 2021 yılı için ülkemizin önerisiyle Hacı Bektaş Veli’nin Vefatının 750. Yıl Dönümü; Yunus Emre’nin Vefatının 700. Yıl Dönümü; Ahi Evran-ı Veli’nin Doğumunun 850. Yıl Dönümü UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına alınmıştı. Ahilik Haftası kutlamaları Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca; Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre ile ilgili programlar ise Kültür Bakanlığı tarafından gerçekleştiriliyor.

2021 yılının UNESCO tarafından "Ahi Evran Yılı" olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımlanmasının Kırşehir'de esnafımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve Kırşehirli hemşehrilerimiz tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtmek isterim. Bu kararla birlikte Anadolu bilgelerinin yıl boyunca tanıtımı noktasında Kırşehir olarak üzerimize büyük sorumluluklar düşüyor.

 

UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmemizi sağlayan Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Âşık Said ve Çekiç Ali gibi değerlerimizle; Hemşehrisi olmaktan gurur duyduğumuz, bizlere kardeşliği, birlik-beraberliği, dostluğu, paylaşmayı, barışı, sevgiyi ve hoşgörüyü öğütleyen Ahi Evran-ı Veli ve tüm Anadolu bilgelerinin ışığı insanlığın yolunu aydınlatmaya devam edecektir.

 

Daha önce Kırşehir Müzesi’nde bulunan ve başka bir ile taşındığı dillendirilen Ahiliğin Merkezi Kırşehir’imize ait olan Ahilik Belgeleri, Beratları ve Vakfiyeleri tekrar Kırşehir Müzesi’ne kazandırılmalıdır. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi desteklenerek daha aktif hale getirilmelidir.

 

Bilindiği üzere Ahi Evran-ı Veli'nin kurduğu teşkilat Anadolu'dan Balkanlara, Asya'dan Afrika'ya, Dünyanın birçok yerinde örgütlenen bugünkü çağdaş anlamıyla sendikaların da temel ve evrensel prensiplerini oluşturmaktadır. Bu vesileyle 34.’sünü gerçekleştirmekte olduğumuz Ahilik Haftası Kutlamaları, UNESCO’nun 2021 yılını "Ahi Evran Yılı" olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımlamasıyla çok daha anlamlı bir hale gelmiştir.

 

Alınan bu karar Ahilik Felsefesinin Anadolu’nun ortasında birçok medeniyete beşiklik yapmış olan Kırşehir’imizin tarihsel ve kültürel olarak ne kadar önemli bir yer olduğunun altını bir kez daha kalın çizgilerle çizmiştir.

 

Bu noktada Ahiliği ve Ahilik Felsefesini ve dolayısıyla da Kırşehir’imizi hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtma noktasında büyük fırsat yakalamış durumdayız.

 

 Ahilik felsefesinin, öğretilerinin ve kültürünün yaşatılarak gelecek kuşaklarımıza aktarılması doğrultusunda, içerisinde bulunduğumuz ve kutlamakta olduğumuz 34. Ahilik Haftası'nın tüm Ahi Esnafımıza, Kırşehirli hemşehrilerimize ve bütün yurttaşlarımıza hayırlı olasını diliyor, hepinize sonsuz saygılarımı sunuyorum.

 

SELAHATTİN EKİCİOĞLU

KIRŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI

Çağrı Merkezi
Copyright © 2020 T.C. Kırşehir Belediyesi | Tüm Hakları Saklıdır.
Ceviz Bilişim Web Tasarım
ONLİNE İŞLEMLER ASKIDA FATURA