Tarih: 06.02.2023
BAŞKANIMIZ EKİCİOĞLU’NDAN “OSMAN BÖLÜKBAŞI” ANMA MESAJI

Belediye Başkanımız Selahattin Ekicioğlu, Demokrasi Gazisi Kırşehir ve Türkiye siyasetinin en önemli isimlerinde biri olan Kırşehirli hemşehrimiz; halk arasında “Anadolu Fırtınası” ve “T(I)RT Osman lakaplarıyla tanınan merhum Osman Bölükbaşı’nın aramızdan ayrılışının 21. Yılı nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

 

            Başkanımız Ekicioğlu, açıklamasında şunları ifade etti:


            “Tarih ve Kültür şehri Kırşehir için “siyaset tarihi” denildiğinde, bundan 21 yıl önce aramızdan ayrılan merhum Osman Bölükbaşı kuşkusuz ilk akla gelen isimlerdendir. Çünkü, Osman Bölükbaşı 1950, 1954, 1957, 1961, 1965 ve 1969 Türkiye genel seçimlerinde milletvekili olarak meclise girmiş ve adını siyaset tarihimize yazdırmıştır.


            89 yıllık ömrü boyunca adından her zaman söz ettiren Osman Bölükbaşı, 1946 yılında Demokrat Parti’ye girdi ve partisine yaptığı etkin muhalefet çağrısıyla da bir grup arkadaşıyla birlikte Demokrat Parti’den ayrılarak 1948 yılında Millet Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı.


            1950 Türkiye genel seçimlerinde Millet Partisi'nin tek milletvekili olarak Kırşehir'den TBMM'ye giren Osman Bölükbaşı, 1953 yılında partisinin kapatılmasının ardından, 1954'te bir grup eski Millet Partisi üyesi ile Cumhuriyetçi Millet Partisi'ni kurdu ve genel başkanlığına seçildi.


            Osman Bölükbaşı’nın siyasi hayatını incelemek ve ona tanık olmak, aynı zamanda Kırşehir’in siyasi tarihine de ışık tutmak ve tanık olmaktır; ve o nedenle Onun siyasi hayatı ve mücadelesi bizler için önem arz etmektedir.


            Osman Bölükbaşı, 1954 genel seçimlerinde %44 oy alarak yeniden Kırşehir milletvekili seçilince, hepinizin bildiği üzere Demokrat Parti hükûmeti Kırşehir'i ilçe yaptı ve Nevşehir'e bağladı. Kırşehir 3 yıl boyunca ilçe olarak kaldı. Bölükbaşı, bu dönemde Kırşehir halkından aldığı destekle hükümete eleştiriler yöneltti. Temmuz 1957'de TBMM'ye hakaretten tutuklandı. Kırşehir, Haziran 1957'de yeniden il durumuna getirildi, ancak eski kazalarından Avanos, Kozaklı ve Hacıbektaş Nevşehir’de kaldı. Köyü Hasanlar köyü de yeniden il olan Kırşehir'e bağlanmayarak Nevşehir'e bırakıldı. Demokrasi Gazisi Kırşehir ve Kırşehir halkı için yapılan bu haksız uygulamalar hafızamızda ilk günkü tazeliğini korumaktadır.


            Ekim 1957 Türkiye genel seçimlerinde, Cumhuriyetçi Millet Partisi'nden seçilen 4 milletvekilinin arasında yer alan Bölükbaşı, seçim günü hapiste olduğu için milletvekili yeminini Ankara Merkez Cezaevi 10. koğuşunda mahkûmların önünde yaptı.


         1958 yılında Demokrat Parti'ye karşı güç birliği oluşturmak amacıyla Cumhuriyetçi Millet Partisi ve Türkiye Köylü Partisi'nin ile birleşmesiyle kurulan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin Genel Başkanlığına seçilen Bölükbaşı, 1959 yılında 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.


            1961 genel seçimlerinden sonra uzlaşmaz bir tutum takınarak koalisyon hükümetine katılmayı reddetti. Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi, Haziran 1962'de İsmet İnönü'nün kurduğu koalisyon hükümetine katılınca, 28 milletvekiliyle birlikte partiden ayrılarak yeniden Millet Partisi'ni kurdu ve genel başkanlığına seçildi. Millet Partisi, Şubat 1965'te Suat Hayri Ürgüplü başkanlığındaki koalisyon hükümetine katıldıysa da kendisi kabinede görev almadığı gibi hükümete eleştiriler de yöneltti. Arkadaşlarıyla beraber kurduğu Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi ise 1969 yılında Milliyetçi Hareket Partisi adını aldı.


          9 Eylül 1973 tarihinde, 1961 yılından beri seçildiği Ankara milletvekilliğinden istifa ederek aktif siyasetten çekilen Osman Bölükbaşı, 6 Şubat 2002 tarihinde Ankara'da vefat etti.

            Hem Kırşehir hem de Türkiye siyasetinde aktif rol alarak her zaman milletin sesi olmayı şiar edinen merhum Osman Bölükbaşı’nı buradan bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum.”

Çağrı Merkezi
Copyright © 2020 T.C. Kırşehir Belediyesi | Tüm Hakları Saklıdır.
Ceviz Bilişim Web Tasarım
ONLİNE İŞLEMLER ASKIDA FATURA