Bozlak ustası Muharrem Ertaş, ölümünün 35. yılında düzenlenen etkinliklerle anıldı. Seslendirdiği bozlaklar ile ünlenen halk ozanı Muharrem Ertaş'ın, 35. ölüm yılı nedeniyle Bağbaş Mahallesi'ndeki mezarı başında anma töreni düzenlendi.
Törene Vali İbrahim Akın, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ve çok sayıda seveni Ertaş'ın mezarı başında bir araya geldi. Burada edilen duaların ardından, Ertaş'ın mezarına çiçek bırakıldı. Ahmet Yesevi Camiinde Kırşehir Belediyesi tarafından Muharrem Ertaş anısına bir de mevlüt programı düzenlendi.
Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezinde Muharrem Ertaş’ın adını taşıdığı salonda yapılan etkinlikte konuşan Vali İbrahin Akın Muharrem Ertaş’ın geleneksel tarzda söylediği türkü ve bozlaklarla Türk Halk Müziği’ne yeni bir soluk getirdiğini söyledi.
Merhum Muharrem Ertaş’ın hayat hikâyesinin sunulduğu video gösterimi ile başlayan programda bir konuşma yapan Vali İbrahim Akın, Abdallık geleneğinin en önemli saz ve söz ustalarından birisi olan Muharrem Ertaş’ın geleneksel tarzda söylediği türkü ve bozlaklarla Türk Halk Müziği’ne yeni bir soluk getirdiğini söyledi.
Muharrem Ertaş’ın sahip olduğu ses genişliği, ses rengi ve tınısının yanı sıra kendine özgü ses kullanma tekniği ve eserlerini seslendirirken takındığı tavır ile gelmiş geçmiş en büyük bozlak yorumcularından birisi olarak kabul edildiğini belirten Valimiz Sayın İbrahim Akın, “Oğlu, merhum Neşet Ertaş da O’nun yolundan giderek bozlak türkülerini evrensel boyuta taşımıştır. Bilindiği gibi, bu yıl Kırşehir’imiz UNESCO tarafından müzik alanında Yaratıcı Şehirler Ağına dâhil edildi. Şehrimizin bu noktaya gelmesinde, şüphesiz ki en önemli pay sahibi olanlardan biri de Muharrem Ertaş’tır. Vefatının 35. yılında Muharrem Ertaş’a Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.” şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu da yaptığı konuşmada Muharrem Ertaş'ın bozlak kültürünün en önemli isimlerinden olduğunu söyledi.
Başkan Ekicioğlu,Kökü yüzyıllar öncesine dayanan kadim bir kültüre sahip Anadolu Abdal Geleneğimiz ’in en önemli temsilcilerinden, Ustaların Ustası, eşsiz saz ve söz Üstadı Muharrem Ertaş’ı aramızdan ayrılışının 35. yılında bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum.
Yine Anadolu Abdal Geleneğimiz ‘in en önemli temsilcilerinden oğlu Neşet Ertaş’ın O’nun vefatının ardından söylediği gibi Muharrem Ertaş, bir gönül delisi, bir insan velisiydi. Öyle ki hem mütevazi yaşam biçimiyle, hem türkülerinde insanın ve hayatın daha da güzelleşmesine dair bahsettiği gerçekçi ifadelerle, hem de o eşsiz sesi ve sazıyla bu gelenek içerisinde çok ayrı bir yere sahiptir.
Çağdaşları Hacı Taşan, Çekiç Ali gibi Ustalarımızla birlikte bozlak geleneğimize büyük katkılar sunan Muharrem Ustamız, yaşarken ne yazık ki hak ettiği değeri görememiş, 1984 yılının 3 Aralık gününde aramızdan yoksul ve sessiz bir şekilde ayrılmış, son sözleri de Sazımın Emaneti olmuştur.
Çileli ömrü boyunca, Karacaoğlan’dan, Dadaloğlu’ndan, Pir Sultan’dan aldığı felsefeyle müzik yapan Muharrem Ertaş, son nefesinde bile Anadolu Abdal Geleneği’nin devam ettirilmesi hususunda sazının ve sözünün emanetini dillendirmiştir.
Anadolu Abdal Geleneği’nin yaşatılması ve geliştirilmesi konusunda bizlere çok büyük görevler düşmektedir. Bu hususta geçtiğimiz günlerde yaptığımız başvurular sonucunda Kırşehir, müzik alanında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na giren ilk şehir olmuştur. Bu bizim için çok büyük gurur kaynağıdır. Bu geleneğin yaşatılması, hak ettiği değere erişmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması için, önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili planladığımız önemli çalışmaları Ozanlar Diyarı Şirin Kırşehir’de hayata geçireceğiz.
Dünya’daki bir çok müzik otoritesi tarafından sesi ve sazıyla efsane olarak kabul edilen Aydost deyince yeri göğü inleten Muharrem Ustamız’ı hiçbir zaman unutmayacağız.
‘’İşte geldim işte gittim
Güz çiçeği gibi bittim
Yalan dünyada ne iş tuttum
Ömrüceğim geçti gitti’’
diyerek yaşamı ve ölümü bu kadar duru ve saf bir şekilde ifade eden Muharrem Ertaş Ustamız’ı aramızdan ayrılışının 35. yılında bir kez daha saygı ve rahmetle anıyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
Konuşmaların ardından Muharrem Ertaş'ın hayatından kesitlerin aktarıldığı kısa belgesel izlendi. Ustalar Müzik ve Oyun Topluluğu üyesi abdallar ile Kırşehirli genç müzisyenler, Muharrem Ertaş'ın türkülerini seslendirdi. Davul zurna ekipleri ise oyun havaları eşliğinde gösteri sergiledi.